Όλες οι ειδήσεις σε μια σελίδα

Εκτιμήσεις ΤΑΙΠΕΔ για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Ραφήνας & του Λαυρίου!

0 10


Την εκτίμηση ότι μπορεί να εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές για τους Οργανισμούς Λιμένων Ραφήνας (Αττικό Λιμενικό Σύστημα), Λαυρίου και Ελευσίνας εξέφρασε το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα 10 περιφερειακά λιμάνια.

Σύμφωνα με το Ταμείο, αυτό το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα τρία λιμάνια οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την ραγδαία αύξηση του κύκλου εργασιών του με την πλήρη ανάπτυξη που ήδη συντελείται από την Cosco, καθότι η αύξηση των εργασιών του ΟΛΠ αναγκαστικά θα κατανεμηθεί και σε άλλους λιμένες, με προτεραιότητα τα Αττικά λιμάνια.

Επιπλέον, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισαν ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση και η δυναμική των λιμανιών περιορίζεται από την ανάγκη νέων κεφαλαίων για επενδύσεις και διεύρυνση των υποδομών, ενώ τόνισαν ότι είναι αναγκαία μια διαχείριση με κυρίαρχο άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κάθε λιμανιού και των τοπικών κοινωνιών παράλληλα. Αυτή είναι μία στρατηγική προσέγγιση που επικροτείται από όλες τις πλευρές.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε σε ανεξάρτητους συμβούλους την εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες αξιοποίησης τους, με στόχο να διερευνηθούν και να αναδειχθούν οι δυνατότητες κάθε ενός Οργανισμού Λιμένα, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, να αποφασίσει την στρατηγική και τα επόμενα βήματα ως προς την αξιοποίησή τους.

Όπως επισημαίνεται, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα τα ευρήματα της μελέτης σε καθένα από τα λιμάνια ξεχωριστά, ενώ θα συνεχιστεί ο κύκλος επαφών και επισκέψεων, με την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα να είναι οι επόμενοι σταθμοί.

Οι δέκα Οργανισμοί Λιμένων, οι οποίοι βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι οι εξής: Βόλος, Ραφήνα, Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Ελευσίνα, Λαύριο, Κέρκυρα και Καβάλα.

Στη σημερινή συνάντηση, που έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού και των Γενικών Γραμματέων Χρήστου Λαμπρίδη και Διονύση Καλαματιανού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος και τα στελέχη του Ταμείου παρουσίασαν την πορεία των 10 λιμανιών.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα ενιαίας διοικητικής διαχείρισης και συντονισμού, επισημάνθηκε ότι:

• Μετά την έναρξη επίβλεψης των Οργανισμών Λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ, όλοι οι Οργανισμοί παρουσιάζουν κερδοφορία.
• Υπάρχει μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και παράλληλη αύξηση τζίρου και κερδών.
• Μηδενική επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Όλα τα λιμάνια διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.
• Όλα τα λιμάνια διαθέτουν προϋπολογισμούς που παρακολουθούνται μηνιαίως.
• Είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ Δήμων και Οργανισμών Λιμένων, για τον αποχαρακτηρισμό των Χερσαίων Ζωνών τους.
• Συντονίζονται κοινές ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clusteringκρουαζιέρας και την κοινή κάθοδο τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους.
• Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλους τους Οργανισμούς Λιμένων.

fmvoice.grΠηγή άρθρου

قالب وردپرس

Loading...